Izvoz u Sloveniju porastao 40 odsto

Bez autora
May 30 2010

U prva četiri meseca Srbija je izvezla u Sloveniju robe u vrednosti od 127 miliona dolara, što predstavlja rast od 40 odsto. Istovremeno, uvoz iz Slovenije veći je za tri odsto i iznosi 138 miliona dolara. Deficit u robnoj razmeni je 11 miliona dolara. Inače, ukupna spoljnotrgovinska razmena dve zemlje u pomenutom periodu iznosi 265 miliona dolara, što je za 17 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Srbija prvi put u poslednjih desetak godina, otkako je intenzivirana saradnja dve zemlje, beleži porast robne razmene sa Slovenijom. Istovremeno, po broju investicija, slovenačka ulaganja u Srbiji su značajna i na prvom mestu po broju investicionih ulaganja, dok su po vrednosti u samom vrhu. Prema zvaničnim slovenačkim statističkim podacima, slovenačke investicije u Srbiji su, do sada, dostigle iznos od oko 1,7 milijardi evra. U Srbiji je registrovano oko 1.500 slovenačkih firmi i predstavništava, a aktivno je oko 500.

Izvoz u Sloveniju porastao 40 odstoU prva četiri meseca Srbija je izvezla u Sloveniju robe u vrednosti od 127 miliona dolara, što predstavlja rast od 40 odsto.

Istovremeno, uvoz iz Slovenije veći je za tri odsto i iznosi 138 miliona dolara. Deficit u robnoj razmeni je 11 miliona dolara.

Inače, ukupna spoljnotrgovinska razmena dve zemlje u pomenutom periodu iznosi 265 miliona dolara, što je za 17 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Srbija prvi put u poslednjih desetak godina, otkako je intenzivirana saradnja dve zemlje, beleži porast robne razmene sa Slovenijom. Istovremeno, po broju investicija, slovenačka ulaganja u Srbiji su značajna i na prvom mestu po broju investicionih ulaganja, dok su po vrednosti u samom vrhu.

Prema zvaničnim slovenačkim statističkim podacima, slovenačke investicije u Srbiji su, do sada, dostigle iznos od oko 1,7 milijardi evra. U Srbiji je registrovano oko 1.500 slovenačkih firmi i predstavništava, a aktivno je oko 500.

U ranijem periodu, firme iz Srbije nisu imale investicije u Sloveniji, izuzev manjih ulaganja nekoliko preduzetnika u oblasti trgovine. Prvi značajniji nastup srpske privrede na slovenačkom tržištu bio je 2008. godine, ulaganje u oblasti informacionih tehnologija beogradske kompanije Komtrejd.

Na tržištu Slovenije nema dovoljno naše robe i usluga. Robna razmena po nameni je nepovoljna za nas, u izvozu značajno mesto zauzimaju sirovine i repromaterijal, a u uvozu roba široke potrošnje.

Kao trgovinski partner u ukupnom srpskom izvozu u 2009. godini, Slovenija zauzima 6. mesto, a u uvozu je na 8. mestu. Ukupna robna razmena dve zemlje lane bila je 802 miliona dolara, što je za 29 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine. To je, pre svega, rezultat delovanja ekonomske krize, pada svetske trgovine i privrede. Izvoz u Sloveniju iznosio je 345 miliona, a uvoz 457 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik